ALAÇATI DENEYİM NOKTASI kapsamında; 

• Bölgenin gastronomi kültürü ve ürünleri, entegre iletişim çalışmaları, şef etkinlikleri, deneyim rotaları ve tadım etkinlikleri ile ulusal ve uluslararası kamuoyuna tanıtılacak, 

• Yerel paydaşlar, araştırmacılar, nihai tüketiciler ve bu alanda çalışacak insan kaynağının niteliğini, bilgi ve farkındalığını artıracak rehberlik hizmetleri, mesleki eğitimler, atölye programları ve diğer destekleyici eğitimler uygulanacak.

• Planlanan faaliyetlerin temeli İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle hazırlanan Rota Ovacık-Alaçatı (R’Oval) fizibilite çalışmasına dayanıyor.

 Çeşme - Alaçatı - Ovacık üçgeninde, yol boyu 

• Yerel tarım üreticilerinin, 

• Kaliteli ürün ve hizmet anlayışını benimsemiş aile ve genç girişim işletmelerinin, 

• Temiz ve iyi hizmet anlayışına sahip konaklama alanlarının ve 

• Sağlıklı yaşam, güvenilir ve katma değerli gıda üretimi alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin tespit edildiği fizibilite çalışmasında doğaya, hayvanlara ve çevreye duyarlı, Ege kültürünün esintilerini taşıyan, yaklaşık 25 km uzunluğunda bir deneyim rotası oluşturuldu.

Yerel ürün ve paydaşları destekleyecek faaliyetlerde ALAÇATI DENEYİM NOKTASI bir merkez üs işlevi görecek.








Bölge yemekleri ve içeceklerinin uyumu ve dengesini birlikte KEŞFEDECEĞİZ!

Dünya mutfaklarını Çeşme ürünleri ile yorumlayarak “Uluslararası şeflerin tariflerinde ürünlerimize nasıl yer verelim? Ege’nin yeni balık türlerini, Çeşme'nin ürünlerini gastronomik değere dönüştürebilir miyiz? Yeni reçetelerde nelere yer vermeliyiz?” gibi konuları hep birlikte GELİŞTİRECEĞİZ!

Lezzete ulaşmak için toprağı korumayı, onarmayı, üretmeyi ÖĞRENECEĞİZ!

Soframıza gelen lezzetlerin “değerini artırmak” için çiftliklerden otel-restoran-turizm işletmelerine kadar sektördeki tüm çalışanların "görerek, tadarak" alacakları eğitimlerle nitelikli insan kaynağının yetişmesine ÇALIŞACAĞIZ!

İklim değişikliğinden etkilenen ürün deseni ve sürdürülebilir gıda gibi güncel konulardan mutfak geleneğimiz ve lezzet tarihimize uzanan yolculuklar yaparak ulusal ve uluslararası şefler, gastronomi yazarları, gazeteciler, aktivistler ve akademisyenlerle bir araya gelip FARKINDALIK SAĞLAYACAĞIZ!

Ege gastronomisini dünyaya tanıtmak için üreten, dinleyen, tadan, konuşan, hissedip sahiplenenleri BULUŞTURACAĞIZ! 

Hem fikirleri hem lezzetleri PAYLAŞACAĞIZ!

Öngörülen Deneyimler

 
   

TADIM ETKİNLİKLERİ 
Rota Ovacık Alaçatı Tarım Ürünleri ile Rafine Mutfak Tadımı 
Ege'nin Yeni Balıkları 
Zeytin & Zeytinyağı 
Çeşme Kokteylleri & Mokteylleri 
Bölge Şarapları Şarap & Peynir Eşleşmesi 

ALIŞVERİŞ
Deneyimlediğimiz Ürünleri Eve Götürelim

ROTALAR 
Mitolojik Gastronomi Rotası 
Bağ Rotası

TARIM EĞİTİMLERİ 
Rota Ovacık Alaçatı Tarım Ürünleri 
Onarıcı Tarım (Bitkisel Üretim ve Hayvancılık)
 
VİZYON SOHBETLERİ 
Şefler 
Yemek Yazarları
Gastrodiplomasi 
Sürdürülebilirlik

GASTRONOMİ 
Alaçatı'nın Şefleri ile Deneyimler 
Denizden Atıştırmalıklar Atölyesi 
Yerel Otlar-Yerel Tatları

HoReCa 
HoReCa Sektörü Çalışanları Eğitimleri